۱۳۸۸ مرداد ۴, یکشنبه
کنترل نیروی کار
مدیریت و بهبود راندمان نیروی انسانی یکی از همین دغدغه هاست. بعضی از مدیران با بکارگیری کثیری از امکانات نظیر اتوماسیون و ... به دنبال مدیریت این بخش از کار می باشند، حتی عده ای با نصب دوربین علاقمندند که دائما پرسنل خود را زیر نظر داشته باشند.
من شخصا اعتقاد دارم که با تعریف درست شرح وظایف پرسنل، اخذ گزارشهای مستمر و دقیق و برقراری نظام مناسب ارزیابی عملکرد می توان به بهترین شکل نیروی انسانی را کنترل و راندمان خوبی را بدست آورد.
تفاوت سازمان تولیدی با خدماتی ( گفتارچهارم)
مثلا احساس مسئولیت مشتری در برگرداندن چرخهای سبد خرید فروشگاههای زنجیره ای در پارکینگ آنها به جای مشخص شده یا آماده سازی سیم کشی داخلی ساختمان برای دریافت سرویس تلفن ثابت و ... می تواند بر قیمت تمام شده و کیفیت خدمات بخش خدمات اثر گذار باشد.
۱۳۸۸ تیر ۳۱, چهارشنبه
عقلانیت نیروی کار
با خود می اندیشم که این نتیجه گیری، بی رحمانه است! ناعادلانه است! اما با خود که تجربه هایم را مرور می کنم به مصادیقی بر می خورم که گویی بیراه هم نمی گوید!
تجربیاتی که دال بر رفتار آدمهایی است که پس از افزایش حقوقشان از سوی کارفرما، امر بر آنها مشتبه شده که سازمان محتاج آنهاست وبا فقدان ایشان همه چیز به هم می ریزد.
تجربیاتی که دال بر اینست که پرسنل سازمانها خطاهای محرز و ناکارامدیهایشان را کوچک می انگارند و انتظارات و توقعاتشان از سازمانهایشان سر به فلک می ساید!
و ...
تجربه های تلخی است. نه! اما واقعی است. ما با فرهنگ نامناسب کاری مواجه ایم. فرهنگی که عقلانیت نیروی کار را با بحران مواجه کرده است!
۱۳۸۸ تیر ۲۸, یکشنبه
تفاوت سازمان تولیدی با خدماتی ( گفتار سوم)
فرض کنید بیماری که اصول و ادبیات پزشکی را می شناسد ، چگونه می تواند به نحو مناسبی با پزشک خود ارتباط و او را جهت اثر بخشی درمان از طریق ارائه اطلاعات درست راهنمایی نماید. یا اینکه در یک شرکت اینترنتی مشتریان متخصص بهتر می توانند در زمان بروز مشکلاتشان از طریق تماس تلفنی با یخش ذیربط عرضه کننده خدمات ، مشکل خود را برطرف نمایند.
اما این شرکتهای خدماتی از همه نوع مشتری را در شبکه خود دارا هستند. لذا مجبورند در بخشهای ساپورت خود هزینه هایی را متقبل شوند که قادر باشند مشتریان غیر ماهر خود را هم پاسخ گویند.
۱۳۸۸ تیر ۲۷, شنبه
مزیتهای وبلاگ نویسی
اولین مزیتش اینست که باید حرفی برای گفتن داشته باشی. برای اینکه حرفی برای گفتن داشته باشی، باید خوب فکر کنی و مطالعه داشته باشی.لذا ذهنت در حال جنب و جوش است ، این یعنی ورزیدگی ذهنی!( شاید در سالمندی دیگر آلزایمر سراغمان نیاید)
مزیتهای ریز و درشت یا مستقیم و غیر مستقیم دیگری را هم می توان سراغ گرفت.
- پیدا کردن دوستانی که طی زمان ارتباطاتمان قطع شده است.
- دریافت نقدها، پیشنهادها، تاییدها و ... از سوی خوانندگان.
- دریافتن اینکه چه موضوعاتی برای کسانی که وبلاگ تو را جستجوکرده اند ، برایشان مهم است
- موضوعات خواننده پسند کدام است
- ...
یک دستاورد دیگر هم دارد و آن اینکه در بخش کامنتها،کسانی که تو را می شناسند ولی نمی توانند و یا نمی خواهند خودشان مستقیم حرفشان را بتو بگویند.با تو درد دل می کنند ، شوخی می کنند و یا حتی به تو بد و بی راه می گویند.
از قضا من این کارکرد اخیر وبلاگ را خیلی دوست دارم.
۱۳۸۸ تیر ۲۵, پنجشنبه
تفاوت سازمان تولیدی با خدماتی ( گفتار دوم)
بعنوان مثال در یک سازمان تولیدی محصول دارای مشخصات فنی است و مشتری تقاضای خود را با آن تطبیق می دهد و بعد بر اساس روشهای معلومی آن را تحویل می گیرد . مثلا اگر کالا بر اساس روش اکس ورک ( تحویل در انبار) تحویل شود ، مشتری موظف به حمل محصول است . یا اگر تحویل در محل مشتری باشد شرکت پیمانکار اینکار را می کند و هزینه ها را مشتری می پردازد.
در شرکتهای خدماتی داستان متفاوت است. مشتری البته تقاضای خود را با خدمات آن سازمان تطبیق می دهد لیکن خدمات دهند غالبا با این مشکل مواجه است که بعد از شروع همکاری با مشتری خواسته های ناهمگون او طرح می شود.
مثلا در یک رستوران ، مشتری با ورود به آن و دادن سفارش غذا این تایید را به رستوران می دهد که علاقمند است از او خدمات بگیرد. حال مشتری از این پس ممکن است خواسته های متنوع دیگری داشته باشد که رستوران دار باید آنها را تامین کرده باشد و در غیر اینصورت بازارش را در آینده از دست خواهد داد.
این تقاضاها می تواند صندلی کودک، امکان شارژ موبایل، دسترسی به اینترنت، یا حتی نان داغ ، سس خاص و ... باشد در این حالت تامین تمام این خواسته های متنوع و غیر قابل پیش بینی قیمت تمام شده خدمات را بالا می برد.
در شرکتهای اینترنتی هم اینچنین است. مثلا مشتری تیمه شب ، دچار مشکل است و با مرکز پشتیبانی تماس می گیرد. مسئولین فنی با هیچ مشکلی در شبکه روبرو نیستند. از نظر آنها مشکل به تنظیمات داخلی و شخصی مشتری بر می گردد ( که در تعهد شرکت نیست). اما مشتری نیمه شب اصرار دارد که مسئله حل شود.
اینها مصادیق خواسته های ناهمگون مشتریهای سازمانهای خدماتی است.
۱۳۸۸ تیر ۲۴, چهارشنبه
مصلحت اندیشی
دائم برای دیگران ایمیل و لینک می فرستند، که ببینید چه آدمهایی که چه کارهای بدی که نمی کنند.
اما یک لحظه بخودشان نگاه نمی کنند!
آهای آقا تو که کارشناسی و اولین اصل کارشناسی، آزاد اندیشی است. اگر رئیست بخواهد که مسیر کار را منحرف کنی! نمی کنی!؟
اگر آزاده بودی که هیچ ! دستت درد نکند و بازهم انقاد کن و ایمیل و لینک بفرست.
اگر که نه! مصلحت بود و امنیت شغلی و هزار تا دلیل موجه دیگه! که هیچ! حداقل انتقاد نکن و ایمیل و لینک نفرست.
اتفاقاتی و مباحثی ازاین دست . داستان هر روزه زندگی ماست.
فراموش می کنیم که اگر هر کدام ما وظیفه خود را خوب انجام بدهیم و یک خدمت خوب به جامعه ارائه کنیم . روزانه هزاران خدمت خوب دریافت خواهیم کرد.
۱۳۸۸ تیر ۲۰, شنبه
تفاوت سازمان تولیدی با خدماتی ( گفتار اول)
شاید با مثالها و مطالبی که در ادامه می آید ایده ام را بتوان بهتر توضیح بدهم.
- عدم امکان تنظیم زمان مراجعه مشتری: در یک شازمان تولیدی معمولا سفارش مشتری برای او ارسال می شود و یا اینکه مراجعه او منوط به تنظیم زمان می باشد.ما در یک سازمان خدماتی مثل رستوران، سوپر مارکت، خدمات اینترنت و ... شما نمی توانید به مشتری بگویید که چه زمانی مراجعه کن. برای همین شما با یک زمان خلوتی و یک زمان شلوغی مواجه هستید. مدیران سازمانهای خدماتی عمدتا مجبورند امکاناتی را تجهیز نمایند و پرسنلی را استخدام کنند که در زمان شلوغی هم پاسخگوی مراجعات و جلب نظر مشتریها باشند. این مهم باعث افزایش هزینه ها می شود. در حالیکه اگر می شد زمان مراجعه تنظیم شود ، آنگاه هزینه ها کاهش می یافت.حتی موارد دیگری نظیر سیستم پاسخگویی تلفنی نیز از این دست می باشد. چراکه اگر در حالت طبیعی در یک شرکت خدماتی در دقیقه 5 تماس تلفنی برقرار شود، شما باید سیستمی خرید کنید که قادر باشد در زمان ترافیک حجم زیادی تماس را پاسخگو شود. در نتیجه هزینه شرکت خدماتی با همین الزامات در مقایسه با یک سازمان تولیدس بالا می رود و سودآوری آن را تحت تاثیر قرار می دهد.
۱۳۸۸ تیر ۱۹, جمعه
دستمزد مدیر
۱۳۸۸ تیر ۱۷, چهارشنبه
۱۳۸۸ تیر ۱۴, یکشنبه
سالروز تولد حضرت علی مبارک باد
درحالی که بسیاری از جوامع و ملتها در لابلای تاریخ و دین و فرهنگ خود بسختی بدنبال الگو می گردند.
ما به ثروتی بی پابان از داشته های مذهبی و ملی تکیه داده ایم. داشته هایی که یکی از آنها می تواند مایه ای از تحول و تعالی جامعه ای باشد.
قضاوت در باره اینکه چقدر در میراث داری و خوشه چینی باهنریم را به دیگران می سپاریم و فقط از خداوند می خواهم که ما را یاری رساند تا بتوانیم معرفت بزرگانی چون حضرت علی علیه السلام را در قلب و وجود خود نهادینه سازیم.
شاید اکنون بیش از هر زمان دیگر ما در جستجوی قهرمان واقعی می گریدیم، بدنبال کسانی می گردیم که ما را به سطوح کیفی بالاتر برسانند.کسانی که قهرمانهای خاموش و اما استوار جامعه ما هستند. اینها در محل کار، در بطن زندگی و هر جا که عرصه مجال ماست یافت می شوند. کسانی که با نجابت می کوشند تا ایران آباد و سربلندتر از گذشته باشد.
فراموش نکنیم که پدران ما از خیل همان قهرمانان خاموشی هستند که برای ایرانی آباد و سربلند کوشیده اند.
چه غروری دارد که ورد زبانمان باشد: پدر من، قهرمان من.
۱۳۸۸ تیر ۱۳, شنبه
اینترنت پرسرعت و تلفن همراه کلید رشد اقتصاد
بر اساس یافتههای گزارش اطلاعات و ارتباطات برای توسعه 2009 بانک جهانی، به ازای هر 10 درصد افزایش اتصال اینترنت پرسرعت، 1.3 درصد افزایش رشد اقتصادی صورت میگیرد.
به گفته محسن خلیل، مدیر فنآوریهای اطلاعات و ارتباطات بانک جهانی، کاربران اینترنت در کشورهای در حال توسعه از سال 2000 تا 2007 به میزان 10 برابر افزایش یافتهاند و اکنون بیش از چهار میلیارد مشترک تلفن همراه در کشورهای در حال توسعه وجود دارد.
به گفته وی، این فنآوریها فرصتهای عظیمی را ایجاد میکنند و دولتها میتوانند با همکاری بخش خصوصی عرضه شبکه های پهنای باند را تسریع کرده و دسترسی به آنها را به مصرفکنندگان کم درآمد توسعه دهند.
بر اساس گزارش بانک جهانی، پلتفرم موبایل قویترین راه برای دسترسی و رساندن خدمات عمومی و خصوصی به صدها میلیون مردم در مناطق دورافتاده و روستایی در جهان در حال توسعه است.
طبق این گزارش، اینترنت پرسرعت اساس صنایع خدمات فنآوری اطلاعات محلی را فراهم میکند که برای جوانان ایجاد اشتغال کرده و با افزایش بهرهوری و صادرات دربرگیری اجتماعی را ترویج میکند.
در ادامه گزارش بانک جهانی آمده است: در حال حاضر عده کمی از مردم در اقتصادهای در حال توسعه به شبکههای اینترنت پرسرعت دسترسی دارند. در سال 2007 کمتر از 5 درصد از جمعیت اقتصادهای کم درآمد به شبکههای اینترنت پرسرعت متصل و بیشتر آنها نیز در مراکز شهری بودند.
به گفته کارتین سیه را، معاون توسعه پایدار بانک جهانی، دسترسی به اینترنت پرسرعت بنیاد اطلاعات برای یک اقتصاد مدرن را تکمیل میکند و باید در طرحهای توسعه ملی به عنوان یک اولویت لحاظ شود. دولتها میتوانند از طریق سیاستها و ابتکاراتی که رقابت و سرمایهگذاری بخش خصوصی را تشویق میکنند، در توسعه دسترسی به اینترنت پرسرعت نقش کلیدی ایفا کنند.
بانک جهانی با بیش از سه میلیارد دلار سرمایهگذاری، از پروژههای فنآوری اطلاعات و ارتباطات در بیش از 100 کشور جهان پشتیبانی میکند.
۱۳۸۸ تیر ۱۰, چهارشنبه
ادغام
در ایران ما تجربه ادغام وزارتخانه ها و دستگاههای دولتی را داریم و به گمانم تجربه ادغام بنگاههای اقتصادی را نداریم.
ما نمونه هایی از خرید سهام شرکتها را می توانیم سراغ بگیریم مثل خرید سهام پارس خودرو توسط سایپا و تبدیل آن به یک شرکت زیر مجموعه . ولی ادغامی بصورت تلفیق دو شرکت هم گروه و ظهور یک شرکت واحد جدید نظیر آنطور که برتی دایملر- کرایسلر رخ داد را نداشته ایم.
به هر حال من فکر می کنم موانع ناشی از ادغام در اقتصاد ایران می تواند موارد زیر باشد:
1- محدویدتها یا ابهامات ناشی از قوانینی مثل قانون تجارت و قانون مالیاتها. که شاید رد فرایند اجرای اینگونه اقدامها عملا ما نتنها با قوانینی که مشوق باشند روبرو نیستیم بلکه فقدان قانون یا موانغ ناشی از آن می تواند عملیات ادغام را پر هزینه کند.
2- در دنیا مراکز هزینه ای چون R&D که برای بنگاهها کمر شکن هست و یا مزیتهایی که بنگاهها را از یکدیگیر متمایر می کند ، بهانه و دلیل ادغام می باشد. تا زمانیکه در ایران فشار رقبا سبب نشود که ناکارآمدها از میدان خارج شوند و یا آنها که برای ماندگاری تلاش می کنند به صرافت نیافتند که افزایش توان خود را از راه دسترسی به تحقیق و توسعه یا در اخیتار گرفتن مزیت دیگران تامین کنند. نیاز به ادغام شکل نخواهد گرفت.
3- ادغام تصمیم جسورانه در ادبیات مدیریتی است. تصمیمات جسورانه از مدیران با ثبات بر می آید. تا وقتی که مدیریتها از ثبات لازم برخوردار نباشند و سهامداران پی در پی آنها را عوض کنند . چنین اقداماتی عملی نمی شود.
4- مقاومتهای سایر سطوح و لایه های مدیرتی در شرکتهای مورد ادغام مقوله ای مهم است که باید مقدمات، پیش زمینه ها و فرهنگ لازم را ابتدا تدارک دید و در عمل با موانع بازدارنده به شدت برخورد نمود.
در اینباره در اینجا و اینجا هم پیش از این صحبت نموده ام.