۱۳۸۷ آذر ۱۰, یکشنبه

گرانی

مشتری بعد از خرید دو بسته کوچک آجیل از فروشنده می پرسد : چقدر شد؟
فروشنده می گوید: بیست هزارتومان
فروشنده پس از لحظاتی با مکث می گوید:ببخشید آنقدر گران شده که ما از روی مشتریها خجالت می کشیم.

۱۳۸۷ آذر ۹, شنبه

درک اهمیت امنیت شغلی پرسنل

از کتاب یک شرکت و باورهایش:
بعضی افراد که شغل خود را در شرایطی محقرانه شروع نموده اند، پس از آنکه به شرایط بالاتر از حد متوسط می رسند نسبت به افراد زیر دست خود به دیده تحقیر می نگرند.
برخی دیگر افرادی هستند که هنگامی که به سطوح رهبری می رسند ، به آن درجه از احترام منحصر بفرد و درک عالی دست یافته اند که نسبت به افراد زیر دست و متوسط احساس همدردی داشته و تمایل به حل مشکل آنان را دارند .آنها تشخیص می دهند که افراد کم اقبال ، در یک جامعه صنعتی مدرن ، قربانیان فشارهایی هستند که خارج از کنترلشان می باشد. همین گرایش مبنای بسیاری از تصمیماتی می گردد که در مورد افراد می گیرند.
تی جی واتسون نیز در این مقوله اخیر قراار داشت. او خود اوقات سخت ، کار شاق، و حتی بی کاری را تجربه نموده بود ، به همین دلیل اکثر مشکلات طبفه کارگر برایش قابل درک بود و از همه مهمتر اینکه به خوبی می دانست که مهمترین مشکل این طبقه از مردم ، امنیت شغلی است.

۱۳۸۷ آذر ۶, چهارشنبه

وظیفه رهبران شرکتها

مسئولیت حفظ سنت و وجاهت یک شرکت بر عهده مدیران آن شرکت است.
نمی توان آن را به شانس واگذار نمود.

۱۳۸۷ آذر ۴, دوشنبه

انبساط خاطر


مدتها بود که کتاب داستان یا رمان نخوانده بودم . شاید آخرین بار کتاب دلبرکان غمگین من را هفت ،هشت ماه پیش به دلیل حس کنجکاوی ناشی از ممنوعیت تجدید چاپ آن خواندم و البته در پایان فقط نتیجه گرفتم که وقتم را تلف کردم. البته این ناشی از بی میلی ساختاری من جهت مطالعه داستان و رمان می باشد.

اخیرا کتاب عطر سنبل - عطر کاج را که ترجمه Funny In Farsi هست را خواندم و البته اینبار بسیار لذت هم بردم. اگر می خواهید لحظاتی را با انبساط خاطر بگذارینید .این کتاب را فراموش نکنید.

۱۳۸۷ آذر ۲, شنبه

سایز رهبران شرکتها

رهبران را با مسائلی که در گیر می شوند بسنجید.
هر کس لباسش را به اندازه خودش می دوزد.

جان ماکسول

۱۳۸۷ آبان ۳۰, پنجشنبه

لذت اینترنت پرسرعت

در خبر ها آمده است که مالزی جزء پنج کشور برتر در آسیا و اقیانوسیه به لحاظ دسترسی آسان به اینترنت شناخته شده است.

انصافا تهیه اینترنت در مالزی بسیار آسان و سرعت آن لذت بخش است.

اگرچه یکی از بانیان ورود اینترنت پرسرعت و خصوصا از نوع بی سیم آن هستم اما از شرایط موجود اینترنت ایران راضی نیستم. همانطور که
قبلا هم گفته ام.واقعا سرعت اینترنت در تهران عذاب آور است. با رشد تقاضایی که برای این خدمت در ایران متصور است. سرمایه گذارها بسیار کند عمل می کنند.
البته اینترنت تهران چند مزیت هم دارد از جمله اینکه شرکتها اینترنت را ماهانه عرضه می کنند در حالیکه در مالزی قراردادها سالیانه است.بعلاوه شرکتهای متنوعی اینترنت ارائه می کنند و رقابت بین آنها وجود دارد درحالیکه در مالزی شرایط انحصاری است

۱۳۸۷ آبان ۲۹, چهارشنبه

آثار رکود جهانی

توی چند پست قبل تر تلگرافی نوشتم ،
شرایط رکودی حاکم بر اقتصادهای ملی ناشی از بحران مالی دنیا سبب شده شرایط طرف تقاضا در معاملات تعیین کننده باشد.
ام واقعیت اینست که موضوع خیلی جدی هست و واقعا باید حسابی بدان پرداخت.
هر روز ایمیل هایی را از دوستان چینی ام دریافت می کنم که یا قیمت محصولاتشان را کاهش داده اند و یا از وضع بد اقتصادی گله می کنند.ظاهرا شرکتهای چینی در حال اخراج پرسنل خود و کاهش هزینه ها هم هستند.
در مالزی اوضاع بازار ملک و خودرو هم چندان مناسب نیست و تاحدودی قیمت ملک و اجاره کاهش یافته است.

۱۳۸۷ آبان ۲۷, دوشنبه

۱۳۸۷ آبان ۲۵, شنبه

بازار و رکود

شرایط رکودی حاکم بر اقتصادهای ملی ناشی از بحران مالی دنیا سبب شده شرایط طرف تقاضا در معاملات تعیین کننده باشد.

۱۳۸۷ آبان ۲۴, جمعه

سرمایه گذاری در دبی

سال قبل اینروزها طی سفری که به دبی داشتم یکی از دوستان اصرار داشت که یکی از آپارتمانهای پروژه جدیدی را پیش خرید کنم ودر صورت عدم تمایل هر وقت که اعلام کنم می توان آنرا بسرعت و با قیمت خوب واگذار کرد و سود مناسب هم برد.
در آنموقع هر چه حساب کردم و با خودم کلنجار رفتم بدون اینکه دلیل اقتصادی و تحلیلی خاصی داشته باشم ، متقاعد نشدم که اینکار را انجام دهم. چراکه یک حس درونی مرا باز میداشت.
امشب همان دوست می گفت اوضاع ملک در دبی اصلا خوب نیست!

راستی سرنوشت این حجم انبوه سرمایه های ایرانیها که در املاک دبی حبس شده چه می شود؟

۱۳۸۷ آبان ۲۳, پنجشنبه

مافیا؟! در برابر تنبلها !

این مصاحبه نائب رئیس انجمن صنایع همگن پلاستیک خیلی بامزه است.

ایشان می گوید:
«تولیدكنندگان واقعی و كارخانه‌داران مواد پلاستیكی در شرایط كنونی توان خرید به یكباره و به صورت نقدی مواد اولیه عرضه شده در بورس كالا و محصولات پتروشیمی را ندارند».

یعنی کارخانه ها دچار مشکل نقدینگی هستند و قادر به خرید نقدی مواد اولیه نمی باشند. پس راه حل چیست؟
یا باید سهامداران سرمایه در گردش در اختیار شرکتهایشان بگذارند.که معمولا این کار را نمی کنند.
یا باید شرکتها از بانکها وام بگیرند . که با سیستهای انقباظی فعلی مشکل است ضمن اینکه ممکن است سقف وام شرکتها در سیستم بانکی پر باشد.
یا تولید کننده مواد اولیه باید با تاخیر مبلغ فروش را دریافت کند .که عملا عرضه محصولات در بورس یعنی فروش نقدی و این امکان دیگر وجود تدارد.
یا باید مبالغ دریافتی از مشتریان زودتر دریافت شود (دوره وصول مطالبات کاهش یابد) که احتمالا رقابت در بازار و رکود این امکان را هم منتفی می نماید.

از میان راه حلهای فوق آقای مصاحبه کننده فقط با بازی با کلمات خواسته فضایی را ابجاد و مظلوم نمایی کند.می گوید:

«در حال حاضر مواد اولیه پلاستیک توسط گروهی به صورت عمده خریداری می‌شود كه پس از آن این محصولات را با 20 درصد افزایش قیمت به تولیدكنندگان مواد پلاستیكی عرضه می‌كنند».

در واقع این گروه حتی اگر 20 درصد هم واقعا سود ببرند دارند چند کار انجام میدهند:
اول ریسک بالایی را بر می دارند چون به مشتریانی می فروشند که از بانک نتوانسته اند وام بگیرند.سهامدارن و شرکاء سرمایه در گردش تزریق نکرده اند. مشکل فروش محصول هم دارند.
دوم حتما بصورت مدت دار می فروشند . چون اگر مشتری آنها قادر به خرید نقدی بود که از بورس می خرید.
سوم اینکه ایشان گفته تولیدکنندگان قادر به خرید یکباره نیستند پس یعنی این گروه خرید عمده می کنند و در حجمهای کمتر خرده فروشی می کنند.

از نظر اقتصادی این گروه در حال ارائه خدمت و ارزش افزوده هستند. حال تیتر فعالیت مافیای پلاستیک در بورس كالا تنها یک فرافکنی است.بنظرم این آقا باید در انجمن خود بدنبال مبارزه با تنبلی باشد.

۱۳۸۷ آبان ۲۲, چهارشنبه

احترام به سازمان خود

به مسول ایران ایر که در حال صدور کارت پرواز و گرفتن چمدان هاست ، می گویم : آقا قبلا صندلی ما تعیین شده. چرا صندلی دیگری را اختصاص داده اید!
می گوید: چه کسی این کار را کرده؟ می گویم: باشگاه اسکای گیفت.
نیشخندی می زند و سری تکان می دهد. اینطور برداشت می کنم که:
برو بابا دلت خوشه! یا
اونا دیگه چی کارن! یا
سرکاری بابا جون!

نمی دانم!بهرحال حس بدی بمن دست داد.

واقعا چرا ما به پرسنل خودمان یاد نمی دهیم که به سازمانشان احترام بگذارند.جرا این همه امکانات را بخاطر فقدان آموزش تلف می کنیم.
چرا باید خدماتی که در ایران ارائه می کنیم به خدمت گیرنده این تذکر را دائم بدهد که اینها کپی شده و تقلیدی است.پس بهمین خاطر اعضای سازمان آنرا باور ندارند.
مگر نه اینکه ما همه چیز داریم؟ اما مدیریت چه؟

تغییر


اینروزها بدلیل برنده شدن اوباما در انتخابات ریاست جمهوری اوباما واژه "نغییر" زیاد شنیده می شود.چراکه وی با شعار "تغییر " بمیدان آمد و الان جهان مترصد آنست که ببیند چه می شود؟

من فکر می کنم که تغییر بیش از آنکه مفهومی سیاسی یا حکومتی باشد. مفهومی استراتژیک در حوزه مدیریت است. در واقع لزوم بازنگری در رویه های موجود کشوری مثل آمریکا با توجه به شرایط محیطی هم از جنبه داخلی و هم جنبه بین الملل، سبب شده که نیاز به تغییر ملموس شود.

در کربن ایران که بودم ، یکی از شماره های مجله صنعت کربن را به مقوله "تغییر " اختصاص دادیم و از زوایای مختلف به موضوع پرداختیم. بی شک هرجا که سازمانی شکل گرفته است، بازنگری در رویه ها با گذر زمان و تغییر شرایط جدی می شود. آنقدر جدی که در مناسبات سیاسی و انتخاباتی کشوری مثل امریکا تبدیل به عنصری تعیین کننده می شود.


پ.ن:
1- امروز از تهران برگشتم کوالالامپور.در اولین فرصت به ابنترنت وصل شدم واقعا سرعت اینترنت در تهران عذاب آور است. با رشد تقاضایی که برای این خدمت در ایران متصور است. سرمایه گذارها بسیار کند عمل می کنند.
2- هوای کوالالامپور گرم 28 درجه و شرجی است . الان هم باران استوایی آغاز شده است.
3- در آستانه تجربه جدیدی در مدیریت هستم. دارم برای درک تغییر در زندگی کاری و شخصی و ایجاد تغییر در رویه های شرکت و کسب و کاری جدید آماده می شوم.

۱۳۸۷ آبان ۲۱, سه‌شنبه

اکثریت نادان و اقلیت خائن

شما هم حتما روزانه ایمیلهایی دریافت می کنید که از طریق دوستان متفاوت ولی با محتوای مشابه ارسال می شود.بعضا اینها بر می گردد به حال و هوای جامعه در مقاطع خاص.
اینروزها دائما از طرق مختلف که به هم لزوما ربطی هم ندارند ایمیل زیر را دریافت می کنم که بنظرم به عنوان نکته ای که تاکید بر توانایی جوامع برای تغییر سرنوشت خود دارد، قابل تفکر است.


اوریانا فالاچی در یک مصاحبه از وینستون چرچیل سوال می کند
آقای نخست وزیر، شما چرا برای ایجاد یک دولت استعماری و دست نشانده به آنسوی اقیانوس هند می روید و دولت هند شرقی را بوجود می آورید ،
اما این کاررا نمی توانید در بیخ گوش خودتان یعنی در ایرلند که سالهاست با شما در جنگ و ستیز است انجام دهید ؟
وینستون چرچیل بعد از اندکی تامل پاسخ می دهد:
برای انجام این کار به دو ابزار مهم احتیاج هست که این دوابزار مهم را درایرلند دراختیار نداریم
خبرنگار سوال می کند این دوابزار چیست؟ چرچیل در پاسخ می گوید!
اکثریت نادان و اقلیت خائن

۱۳۸۷ آبان ۱۸, شنبه

فایده مشتری سخت گیر

در ایران همه چیز داریم. منظورم اینست که در مقایسه با بسیاری از کشورها از لحاظ سخت افزار کاملتریم.اما مشکل در نرم افزار،آموزش و نظارت هست. همه این سه هم در مدیریت خلاصه می شود.
اگر مصرف کننده(مشتری ایرانی) به هنگام دریافت خدمت و کالای خود ، از لحاظ کیفیت سخت گیر باشد آنگاه عرضه کنندگان خدمات و کالاها مراقب رفتار خود خواهند بود.
پنجشنبه برای دریافت رمز اینترنتی رفتم بانک اقتصاد نوین سعادت آباد ، کارمند مربوطه پس از چند دقیقه گفت شما در شعبه آفریقا حسابی دارید که لازم است آنرا ببندید. چون در حال حاضر سیستم قادر به تخصیص رمز اینترنتی نمی باشد.گفتم من از وجود آن حساب مطلع نیستم! بعد از تماس ایشان با شعبه آفریقا معلوم شد که اداره مرکزی راسا حساب قرض الحسنه ای برای مشتریان خود در سال 1385 باز کرده است که تا کنون هم چون مطلع نبودم نه گردشی داشته و موجودی آنهم صفر است. خلاصه کارمند شعبه سعادت آباد هم نتوانست همکاران خود را مجاب کندکه تلفنی حساب را ببندند.
هنگام خروج از شعبه با توجه به اینکه بنظرم می رسید استدلال ایشان فنی نیست .تصمیم گرفتم با رییس شعبه صحبت کنم. بنده خدا رییس شعبه که اصلا از پسورد و اینترنت و مشکل پیش آمده سر در نمی آورد . فقط برای اینکه من را از سر خود باز کند گفت به مرکز سلام مهر زنگ بزن.
من هم به آنجا زنگ زدم . کارمند مربوطه گفت این مشکل ربطی به وجود دو حساب ندارد و به شعبه مراجعه کن!دوباره رفتم شعبه و متاسفانه مشکل حل نشد و فقط حدود دو ساعت و نیم وقتم تلف شد.
روز شنبه رفتم شعبه آفریقا ، ظرف 3 دقیقه مسول مربوطه رمز را ارائه کرد و من برگشتم.
اما از مرکز سلام مهر خواستم که مسئله را پیگیری کنند . چون بنظرم می رسد که کارمند ذیربط در شعبه سعادت آباد باید مشکل را حل می کرد و نیازی به مراجعه من به شعبه دیگر نبود.

بهر حال اگر مشتریها نسبت به خدمات و کالاهای دریافتی سخت گیر نباشند . خدمات و کالاهای با کیفیت هم عرضه نخواهد شد.
بعلاوه مدیریت هم نقش اساسی دارد. چرا که نرم افزار،آموزش و نظارت را مدیر باید مدیریت کند.

۱۳۸۷ آبان ۱۷, جمعه

بازار


پنجشنبه صبح با یکی از دوستان عزیزم که از تجار قوی فرشهای عتیقه و کهنه صادراتی است ، قرار داشتم.هنگام خروج از منزل پسرم پرسید کجا می ری؟ طبیعتا توصیف بازار برای پسر چهار سال و نیمه چندان ساده نیست.ضمن اینکه لابلای توضیحات شما مجبورید چند سوال دیگر را هم جواب دهید.
بازار تهران رو خیلی دوست دارم.از هشت سالگی با پدرم به آنجا رفت و آمد داشتم و هنوز که هنوز هست جملات ناب زیادی را که از زبان اهالی اینجا شنیده ام بر پیشانی ذهنم به یادگار دارم .
اما بازار کجاست؟بازار تهران کجاست؟
مستقل از توصیفات جغرافیایی ویا کلاسیکی آن ، می توان از زوایای دیگر هم به این پدیده نگاه کرد.
بازار تهران ویترین اقتصاد ایران است . جایی که می توان رفتار فعالین اقتصادی را لمس کرد.
· شرایط تاریخی و فرهنگی ما که طی قرنها سبب شده حقوق مالکیت ، امنیت و ثبات اقتصادی در سطح کیفی مناسبی قرار نگیرد .از ما ایرانیها خصوصا تجار، فعالین اقتصادی و ثروتمندان ما افرادی ساخته که دائما نگران آن باشیم که داراییمان نمود پیدا نماید.در این بازار آثار تفکراتی که بر " استر ذهبک، ذهابک ، مذهبک " (وسیله رفت و آمد، ثروت و مذهب یا عقیده ات را مخفی نگه دار) تاکید دارد را می بینی. واقعا نه از ظاهر حجره ها و نه از سایر نشانه ها نمی توانی بفهمی کدام یکی از دیگری قوی تر است.
· رفتار انسان کلاسیکی که بدنبال حداکثر نمودن مطلوبیت خویش است بخوبی در اینجا ملموس است. روشهای کنترل و کاهش هزینه، الگوهای اعتباری، انواع شقوق معاملات آتی و سلف، سفته بازی و ....بسیاری از تئوریهای اقتصادی در عمل و بشکلهای قراردادی و تفاهمی به شکل بومی و سنتی در اینجا استفاده می شود. حتی وقتی منافع گروهی بخطر می افتد اتحاد شکل می گیرد . نظیر مقاومت در برابر مالیات بر ارزش افزوده.
· دوگانگی اقتصادی و تقابل سنت و مدرنیسم. در حالیکه هنوز بازاریهایی پیدا میشوند که از چرتکه استفاده می کنند و با موبایل و دسته چک ندارند. در مقابل نسل جدید بازاریها (عموما فرزندانشان) از اینترنت و نوت بوک و... استفاده می کنند.همچنین در حالیکه نمونه هایی از تولیدات سنتی ( تولیدیهای پیراهن مردانه که هنوز برش پارچه را با قیچی انجام می دهند) همچنان پابرجاست ، برخی دیگر به روشهای مدرن (نظیر حلوا شکری عقاب که ریشه تاریخی آن به بازار بر می گردد ) روی آورده اند. یا تجار فرشی که نقشه های سنتی و قدیمی را با سلیقه امروزیها تعدیل و تولید می کنند.
· بازار ملغمه ای است از تولید، کشاورزی ، بازرگانی و خدمات مالی! از تمام این بخشهای اقتصادی نمونه هایی را در می یابی اما آنچه که پر رنگ تر است علاقه ایرانی به تجارت و دلالی و سفته بازی است.
· پرتفو داری را اینجا می توان دریافت. از اینروست که می بینی در کنار شغل اصلی خود قیمت ارز، سکه و طلا، وضعیت بورس، قیمت نفت،فلزات اساسی، انواع خودرو و ... برایشان اهمیت دارد
· کارکرد انتظارات عقلایی را می توان درک کرد. تحولات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی چه در عرصه داخلی و چه در عرصه خرجی همگی سریع بر رفتار اهالی بازار منعکس می شود.مثلا دوست من می گفت باشروع بحران مالی اخیر در جهان بازاریها در تعیین تاریخ چکهای صادره جانب احتیاط را بشدت پیش گرفته اند.حتی شرایط جوی هم موثر است. مثل تعجیل یا تاخیر در عرضه محصولات فصلی.

پینوشت:
1- شهرداری تهران در حال بازسازی و حفظ بافت سنتی سراهای اصلی بازار می باشد.
2- تصویر از اینجا

کارآفرینی

اشخاص موفق از عمل باز نمی ایستند.
اشتباه می کنند، اما دست نمیکشند.

۱۳۸۷ آبان ۱۵, چهارشنبه

بی ثباتی نظام سرمایه داری

لستر تارو در کتاب ثروت آفرینان می گوید:
همه نظامهای اجتماعی قدرتها و ضعفهایی دارند و سرمایه داری هم از این قاعده مستثنا نیست. از اولین انقلاب صنعتی به بعد هیچ نظام دیگری نیامده است که رشد اقتصادی پایدار ایجاد کند.حتی هیچ نظامی از نظر پاسخ به خواستهای افراد بهتر عمل نکرده است.اینها نقاط قوت بزرگ آن هستند.اما سرمایه داری دوعیب دارد - رکود و سقوط بازارهای مالی.این هر دو در ذات سرمایه داری نهفته اند.

در مطلبی تحت عنوان بازار یا نابازار گفتم که نظام اقتصاد لیبرال در ذات خود ناامنی دارد . می بینیم که لستر تارو هم رکود و سقوط بازارهای مالی را عیب این نظام می داند . اکنون دنیا نیز درگیر همین رکود و سقوط بازارهای مالی است.

اما شک ندارم که این بحران بسلامت پشت سرگذاشته می شود . همانطور که تجربه رکود بزرگ به این نظام آموخت که بارازهای مالی لجام گسیخته ممکن است منفجر شوند وکل اقتصاد را همراه خود فرو برند.لذا مقررات دولتی وضع شد تا ضعفهای ساختارمالی (خرید و فروش سهام از سوی درونیهای بورس، دفترداری جعلی و تقلبی)برطرف شوند. هیئت نظارت بر معاملات ارز و سهام تاسیس شد.
رکود بزرگ ثابت کرد که بانکها نباید اجازه یابند که سپرده سپرده گذاران را نکول کنند و گرنه رفاه و رونقی حاصل نخواهد شد.پس بیمه سپرده گذاران ابداع شد.
فعالین نظام اقتصاد لیبرال همه چیز خود را در این نظام گذاشته اند.آنها کسب و کار ( با آن ظاهر آراسته اش را) بیرحم می دانند. برسر مکانیسمهای اقتصادی هیچ مانعی را بر نمی تابند. در هیچ جایی از دنیا اعلام ورشکستگی و اخراج کارگر به آسانیی که در امریکا انجام می شود، انجام نمی شود.
شک ندارم که این نظام خود را از بحران نجات می دهد . به هر قیمتی ! اخلاقی یا غیر اخلاقی! آنها نخواهند گذاشت که بحران به فروپاشی منجر شود.

۱۳۸۷ آبان ۱۴, سه‌شنبه

آرامش - چالش

قایقی که در کتار اسکله پارک شده در امنیت کامل قرار دارد. نه تصادف می کند،نه خسارت می بیند، نه غرق می شود . اما آرام آرام می پوسد!ضمن اینکه هیچ وقت هم به مقصد نمی رسد.
ما آدما خیلی چیزها را دوست داریم که بدست بیاریم ولی عملا هیچ تلاشی برای بدست آوردن آن نمی کنیم . بعد هم می گوییم بدشانسیم!
ترس از تغییر ، ترس بزرگی است!
مهار این ترس ساده نیست. بدون هزینه نیز نیست!

بعضیها از من در مورد شرایط زندگی در مالزی آنقدر با جزییات سوال می کنند که با خودم می گویم شک ندارم که طرف مرد این میدان نیست!
اگر کسی بخواهد بر ترس ناشی از ورود به آینده مبهم غلبه کند، باید فرایند تصمیم گیری را آسان کند.
جمع آوری کثیری از متغیرهای ریز و درشت تنها نتیجه ای که دارد اینست که آدم ماندن را بر می گزیند.

۱۳۸۷ آبان ۱۳, دوشنبه

حال و هوای اینروزهای مالزی

کشور مالزی توانسته براساس تلاشهای پنجاه سال اخیر پس از استقلال و بخصوص بر اساس عملکرد 17 ساله اخیر خود که مبتنی بر برنامه چشم انداز 2020 می باشد در جذب سرمایه گذاران خارجی موفق عمل نماید. ثبات و امنیت اقتصادی این کشور در کنار زیر ساختهای عالی نظیر خدمات بانکی، حمل و نقل مناسب، امکانات بندری قوی ، توسعه آی تی و ... به همراه بافت جمعیت جوان و گوناگون به همراه زبان رایج انگلیسی ( که نیروی کار با قابلیتی را بوجود می آورد) فضا را بین المللی نموده است . بهای مسکن و املاک و هزینه اجاره در این کشور پس از اندونزی ( که زیر ساختهای شهری آن بسیار ضعیف است) پایین ترین مبلغ در بین کشورهای جنوب شرق آسیاست و از مبالغ مشابه در کشور امارات متحده عربی و ایران نیز پایین تر است.
بیکاری در بین نیروی کار بومی دیده نمی شود و اقتصاد این کشور توانسته است نیروی کار خارجی زیادی را جذب نماید.
هزینه های جاری زندگی عمدتا شامل غذا و پوشاک در این کشور تقریبا مشابه هزینه های جاری این روزها در ایران می باشد. لیکن هزینه های آموزش اعضای خانوار، حاملهای انرژی و حمل و نقل به مراتب بالاتر از ایران می باشد.
فضای اسلامی این کشور، وفور غذاها و نوشیدنیهای حلال سبب شده است بسیاری از شرکتهای عربی مسلمان دفاتر منطقه ای خود را در جنوب شرق آسیا در این کشور قرار دهند. چراکه زیر ساختها در این کشور در مقایسه با سایر کشورهای مشابه در این منطقه (مثل اندونزی) بسیار مناسب است ضمن اینکه با دسترس بودن امکانات شرکتهای هواپیمایی مناسب خصوصا ایرایشیا (Air Asia) مسافرت روزانه، سریع و ارزان به سایر نقاط این منطقه خصوصا چین میسر است.
با توجه به افزایش تعداد سفر ایرانیها طی سالهای اخیر به این کشور و دریافت اطلاعات بیشتر از مالزی ، افزایش شدید هزینه های اقامت در کشورهایی مثل امارات ، افزایش فشارهای ناشی از تحریم توسط امریکا و انتقال آن از طریق سایر دولتها بر روی شرکتهای ایرانی خارج از ایران (مثل شرایطی که در دبی برای ایرانیها بوجود آمده) ، حجم گسترده مناسبات تجاری ایرانیها با چینی ها و ... سبب شده است که بسیاری از کسب و کارهای مستقر در دبی و یا آنها که بدنبال ایجاد دفاتری در خارج از ایران می باشند، کشور مالزی را انتخاب نمایند.

چشم انداز 2020

از فوریه سال 1991، توسعه کشور مالزی بر پایه دیدگاهی هدایت می شود که از سوی نخست وزیر چشم انداز 2020 نامیده شده است.مهاتیر محمد طی سخنان مفصلی به ترسیم چشم انداز 2020 و نُه چالش اساسی و تبیین راهکارهای کشور در30 سال آینده مالزی پرداخت. در چشم انداز 2020 نُه هدف مهم و استراتژیک کشور بشرح ذیل تعریف و مشخص گردیده است.
1- ایجاد ملت واحد مالزی با یک سرنوشت واحد و مشترک ؛ ملتی که همه اقشارش در صلح و وحدت سرزمینی و نژادی بسر برده و زندگی ایشان با هارمونی و همدلی و مشارکت کامل و عادلانه است
2- ایجاد جامعه ای که از جهت روانشناختی آزاد ، امن و توسعه یافته با اتکال به ایمان و اعتماد بنفس خود و مفتخر به آنچه هست و آنچه بدست خواهد آورد و باید از همه تواناییهایش آگاه باشد و تسلیم هیچ کس نشود و مورد احترام همه مردم سایر ملل قرار گیرد
3- تحکیم و توسعه یک جامعه بالغ دموکراتیک و اجرای شکلی بالغ از دموکراسی مالزیائی که متکی بر اجماع و اجتماع است تا الگوی بسیاری از کشورهای در حال توسعه شود
4- . ایجاد جامعه ای کاملاً اخلاقی و مودب که شهروندان از جهت ارزش های مذهبی و معنوی قدرتمند و مالامال از بالاترین استانداردهای اخلاقی هستند
5- ایجاد جامعه ای بالغ ،‌لیبرال و با تسامح که در آن همه مالزیایی ها با هر رنگ و کردار آزادند تا اعتقادات مذهبی ، فرهنگی و آداب و رسوم خود را اجرا و ابراز کنند ودر عین حال این احساس در ایشان زنده است و متعلق به یک ملت هستند .
6- ایجاد جامعه ای پیشرفته و علمی که با نگاه به پیش و ابتکار همراه است و نه تنها مصرف کننده فنآوری بلکه کمک کننده به تمدن علمی و فنآوری آینده نیز هست .
7- ایجاد جامعه ای کاملاً آگاه و حافظ فرهنگ و یک سیستم اجتماعی که در آن جامعه قبل از فرد مطرح است و رفاه مردم نه حول دولت و فرد که حول یک سیستم خانوادگی قوی و انعطاف پذیر می چرخد
8- اطمینان بخشی جهت ایجاد جامعه ای عادل از بعد اقتصادی ،که در این جامعه توزیع ثروت عادلانه و معقول و مشارکت کامل در رشد اقتصادی وجود دارد و دیگر نژاد و کارکرد اقتصادی و یا عقب ماندگی اقتصادی به دلیل نژاد جایی نخواهد داشت .
9- ایجاد جامعه ای سعادتمند با اقتصادی رقابتی، پویا، قوی و انعطاف پذیر .این دورنما به طور کلی با عبارات ذیل بیان می شود: " در سال 2020 میلادی مالزی می تواند ملتی متحد و دارای جامعه ای مطمئن و برانگیخته با ارزشهای والای اخلاقی و اصول رفتاری مطلوب، مشغول زندگی در جامعه ای دمکراتیک، آزاد، متعادل از بعد اقتصادی، موفق ودر حال پیشرفت، و با اقتصادی رقابتی، پویا، قوی و در حال رشد باشد."

۱۳۸۷ آبان ۱۲, یکشنبه

شاخصهای عملکرد اقتصادی مالزی

در دهه 1970، مالزی به تقلید از رویه چهار ببر(قدرت اقتصادی) اصلی آسیا پرداخت و خود را واداشت تا از وابستگی به استخراج معادن و کشاورزی به اقتصادی عادت دهد که بیشتر به صنعت و خدمات وابسته می باشد. بطوریکه از طریق سرمایه گذاری خارجی بخصوص ژاپن، در طول چند سال صنایع سنگین آن شکوفا شد، وصادرات مالزی به موتور اولیه رشد کشور تبدیل شدند. مالزی پیوسته به رشد بیش از %7 در تولید ناخالص ملی درکنار تورمی پایین در دهه های 1980و1990 دست یافت.
این کشور فرآیند تحقق رشد و توسعه اقتصادی خود را از طریق رشد صادرات، تورم اندک و توسعه بازار پولی دنبال می کند.رشد GDP واقعی این کشور در سالهای 2006 ، 2007 و نیمه اول 2008 به ترتیب 6% ، 6.3% و 6.7% بوده است.در حالیکه تورم در سالهای 2005، 2006 و 2007 به ترتیب تنها 3%، 3.6% و 2.6% و در فاصله سالهای 2001 تا 2004 تورم سالیانه متوسط 1.4% بوده است.

۱۳۸۷ آبان ۱۱, شنبه

اقتصاد مالزی

تا پیش از دهه 1980 اقتصاد مالزی متکی بر مواد خام بود که به جهان عرضه می شد. کائوچو ،قلع، روغن نخل و شکر ار مهمترین اقلام صادراتی بود. اما با پیشرفتهایی که طی این دهه صورت گرفت، صادرات مواد خام کشاورزی پس ار تولیدات صنعتی قرار گرفت . علاوه بر برنامه ریزیهای موثر توسعه و مدیریت کارآمد آن، امتیازاتی چون برخورداری از زیر ساختهای اقتصادی مناسب، سطح آموزشی خوب ، کارگر ارزان و حکومت با ثبات در پیشرفت اقتصاد مالزی موثر بوده است. دوراندیشی در مدیریت اقتصاد داخلی از ویژگیهای این دوره است.
اقتصاد مالزی توانست سازگاری ساختاری قابل توجهی در واکنش به رکود جهانی و داخلی نشان دهد.تلاشهای مستمر دولت و انجام اصلاحات در امور مالی و مالیاتی جهت ایجاد انگیزه در بخش خصوصی و با هدف توسعه این بخش و
رشد با ثبات، منجر به تحول چشمگیر اقتصادی در اواخر دهه 1980 شد. به طوری که ثبات سیاسی و ثبات قیمتها همراه با نرخ پایین بهره و سیاست مبادله آزاد ارز، مالزی را یکی از جذاب ترین مراکز سرمایه گذاری برای سرمایه گذاران خارجی و سرمایه گذارانی نمود که قصد جابجایی صنایع خود را داشتند.

ماخذ: ماهاتیر محمد معمار مالزی نوین - دکتر محمد کاظم توکلی